(ВІДЕО) Прикордонник «Малий» у 20 років очолив мінометний розрахунок, який вивів з ладу вже не один десяток окупантів

НАЗАД
09 березня 2024 08:42

Війна для «Малого» почалася на кордоні з білоруссю, після цього воїн брав участь у боях на Сватівському та Донецькому напрямах.

Під час ротацій «Малий» з побратимами проходять злагодження, підвищують бойову майстерність. Якщо під час ротації на Луганщину молодий прикордонник працював з мінометом 82 калібру, який більше трьохсотить ворога, то уже на Донеччину воїн відправився працювати зі 120-м калібром. 

Службу в прикордонному відомстві хлопець розпочав як строковик у 2020 році. Після розподілення на збірному пункті та навчання у відомчому навчальному центрі потрапив для проходження військової служби в прикордонну комендатуру швидкого реагування Житомирського прикордонного загону. Тут, змінивши декілька посад, знайшов себе в мінометній заставі. Надалі, за декілька місяців після прибуття в бойовий підрозділ, свідомо підписав контракт та вибув на відповідне навчання за посадою.

У мінометному підрозділі пройшов всі посади починаючи від водія розрахунку – до начальника секції.

З початком повномасштабної війни, його підрозділ, в який входив тоді ще заряджаючий «Малий», стояв на шляху руху ворога до Києва. Починаючи з ночі 24 лютого 2022 року противник з території білорусі бив по всій лінії кордону на шляху свого руху, згадує військовий. Було моторошно. Прикордонники в перший день великої війни спільно з військовослужбовцями Збройних сил, що підійшли на допомогу, підбили ворожий БТР, який рухався попереду колони, зупинивши її. Згодом, на тому ж напрямку, захисники підірвали міст ускладнивши подальший рух техніки. Бої з протистояння ворогу тривали. Прикордонний підрозділ тримав оборону.

З вибиттям ворога з півночі «Малий» вибуває у свою першу ротацію на схід України – Луганщину. Тут, боронячи країну, вперше зустрічає смерть – у бою втрачає побратима зі свого підрозділу.

Попри всі негаразди та перипетії, підрозділ прикордонника під час перебування на сході з честю виконує бойові завдання. Лише їх розрахунок, озброєний 82-мм мінометом, за час перебування в бойових діях «посік» до однієї сотні піхоти противника й на той світ відправили близько тридцяти окупантів.

Після повернення «Малий» їде на навчання та згодом очолює свою секцію мінометного розрахунку. У розрахунку він наймолодший, проте найстарший за посадою. Враховуючи бойовий досвід, прикордонник проводить відповідне навчання та залагодження підлеглого персоналу. Доводить дії розрахунку до автоматизму та готовності протидіяти різним викликам. На тренуваннях мінометники швидко наводять на цілі, відточують майстерність із розумінням, які ситуації можуть виникати у бойовій обстановці і як на них реагувати. Хлопці працюють на 120-мм мінометі.

За три місяці після повернення з Луганщини «Малий» зі своєю секцією вибуває у свою другу ротацію на схід, цього разу на Донеччину – Авдіївський напрямок.

Каже, що багато в роботі залежить від погодних умов.

Здебільшого хлопці працюють по заданих координатах авіарозвідки. Нищать окупантів як великими, так і незначними групами.

Про результат одного зі штурмів ворога прикордонник згадує: «Уся техніка противника, як легкова, так і броньована, була знищена. Рашисти там на полі її й залишили. Також, тікаючи, залишили своїх поранених. Порозбігались по кущах. З настанням темряви, за допомогою тепловізійних приладів, групи противника було виявлено і завдано їм нищівного удару».

Мінометники «Малого» вміло комбінують різні типи боєприпасів, щоб їх вогонь був максимально ефективним. «Робимо дуже неприємно окупантам», – каже захисник.

Усім, хто наразі ще не вирішив, як діяти, «Малий» каже: «Рано чи пізно вам усе одно доведеться захищати своїх рідних і близьких, а також свою країну. Адже те, що наразі відбувається на фронті, може дійти й до вас».

Найбільші емоції захисника викликає його колектив. Про всіх побратимів він каже, що вони гарні та чуйні хлопці. Колектив згуртований. І працювати з такими людьми одне задоволення. У нього в підпорядкуванні наразі два військових, призваних по мобілізації. Хлопці бойові. Готові виконати поставлені завдання, не дивлячись на обстріли чи штурм ворога. Просто беруть і роблять свою роботу не маючи часу звертати увагу на інше.

З прибуттям у підрозділ нових військових, вони відразу направляються в навчальний центр. Після завершення курсу підготовки та повернення військового навчання не завершується. З ним продовжують працювати відповідні військовослужбовці, які мають досвід за даним напрямом діяльності. Підготовка проходить на всіх етапах та злагодженнях аж до вибуття в зону активних бойових дій. 

Про офіцерів свого бойового підрозділу «Малий» відгукується лише з позитивного боку, зазначає: «У нас дуже злагоджений колектив». Усіх охочих стати на захист Батьківщини прикордонник запрошує до свого підрозділу.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси